Att sätta upp realistiska mål

Posted by: Carola Jonsson

May 5th, 2015 >> Viktnedgång

Tappa viktDet är viktigt att sätta upp realistiska mål för din viktnedgång, så att du slipper känna dig misslyckad och tappa den motivation och energi som krävs för att lyckas.När man väl kommit underfund med att man inte gillar sin nuvarande livssituation och bestämt sig för att ta tag i sin övervikt, är det lätt att man vill göra hela förändringen på en gång. Det vill säga att man oftast kör igång med full kraft och med tanken att fort nå fram till mål, som majoriteten av gångerna egentligen kan anses som orealistiska. Problemet med orealistiska mål är att de skapar skuldkänslor och banar väg för ett misslyckande. När du trots dina stora ansträngningar inte nått dit du önskar, är det lätt att tappa gnistan och att falla tillbaka i dina gamla ohälsosamma mönster.

Så vad gör man då istället för att lyckas bättre?

En bättre metod för att lyckas med din viktnedgång är att långsiktigt ändra rutiner. Du kan självfallet ändå sätta upp mål och följa dina resultat, även om det inte är kärnan till lösningen. För det behöver du självfallet skaffa en välfungerande våg, som låter dig veta om du sakta men säkert går i rätt riktning. Haka inte upp dig så mycket på de exakta siffrorna, utan se enbart vågen och de uppmätta resultaten som en liten del i det arbete som krävs för att ändra ditt liv till det bättre.Börja med att göra små ändringar som inte känns övermäktiga, utan snarare motiverande och genomförbara. Utmana dig själv i vardagen med att till exempel börja äta nyttigare vissa dagar, kanske genom att laga mera mat hemma, istället för att äta ute. Om du har svårt i köket rekommenderar vi dig att gå en matlagningskurs, gärna med inslag mot nyttigare mat. Då kan även lägga in kortare promenader och varva dessa med en skönt meditativ spellista på din mobila musikenhet.Du ska få se att små ändringar som dessa kommer att göra dig gladare, ge dig mera energi och därigenom göra dig redo för att i framtiden tackla ännu tuffare utmaningar.

This entry was posted on Tuesday, May 5th, 2015 at and is filed under Viktnedgång. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.